Pelerinaj în ‘Ținutul conacelor’

Divertisment

În județul Covasna există aproape 200 de castele și conace, folosite pe vremuri de aristocrați ca reședințe permanente, de vacanță sau de vânătoare.

Multe dintre ele sunt în ruină, dar unele și-au recăpătat strălucirea de altădată, fiind restaurate de urmașii foștilor proprietari ori de străinii care le-au cumpărat. Câteva au fost introduse în circuitul turistic și nu puțini sunt cei atrași de viața aristocraților de odinioară.

* În localitatea Zăbala, la doar câțiva kilometri distanță de stațiunea Covasna, se află castelul Mikes, a cărui construcție a început în secolul al XVI-lea. Înconjurat de păduri și lacuri, castelul a adăpostit ani de zile un spital de psihiatrie, până când moștenitoarea contelui Mikes, Katalin Roy Chowdhury — Mikes, s-a întors în Transilvania împreună cu cei doi fii ai ei, a revendicat clădirea și a transformat-o într-o reședință turistică de lux ce atrage turiști din toată lumea. 

* Printre cele mai romantice și atrăgătoare locuri de vacanță, care l-au impresionat și pe prințul Charles al Marii Britanii, se numără domeniul Kalnoki de la Micloșoara. Străvechiul conac construit în stil renascentist a fost renovat de urmașii acestei familii nobiliare care s-au întors în România după 50 de ani. Turiștii care vin aici au parte de dormitoare spațioase, cu mobilă veche și opere de artă, delicii gastronomice și legende legate de istoria locului.

Neamul Kalnoky de Korospatak (Valea Crișului) are rădăcini străvechi. Localnicii povestesc că prin secolul al XIII-lea un secui cu numele Kalnoky ar fi salvat viața regelui Ungariei în timpul unei vânători, țintind cu săgeata ursul care se năpustise asupra suveranului. Monarhul i-ar fi oferit drept recunoștință moșia de la Micloșoara și l-a înnobilat. Blazonul familiei reprezintă, de altfel, un urs străpuns de o săgeată.

* Nu departe de Micloșoara, la Valea Zălanului, într-un cătun uitat parcă de lume și de timp, în care viețuiesc nu mai mult de 150 de oameni, prințul Charles al Marii Britanii a cumpărat mai multe clădiri vechi de peste o sută de ani, pe care le-a renovat și le-a transformat în reședință de vacanță.

Moștenitorul coroanei britanice vine aici, de regulă, o dată pe an, primăvara, într-o mică vacanță.

Departe de fastul de la palat, Alteța Sa își petrece timpul plimbându-se pe jos, prin pădure și cu căruța, pe drumurile pline de hârtoape, cosind iarba, mâncând bucate tradiționale aduse de la stână sau de la oamenii din sat, dormind în așternuturi țesute în casă.

Și fiul cel mic al prințului Charles, Henry, a fost o dată în Valea Zălanului, unde a petrecut sărbătorile de Paște împreună cu mai mulți prieteni și a fost văzut făcut enduro pe dealurile din jur.

Venirea prințului Charles în Transilvania le-a dat idei unor oameni de afaceri, membri ai Asociației întreprinzătorilor mici și mijlocii din județul Covasna (ASIMCOV), care s-au gândit să promoveze un lanț de sate ecologice, neatinse de poluare și ”nestresate” de civilizație, ca să atragă turiști.

”Pentru ca totul să fie cât mai natural am vrea ca în aceste cătune și curentul electric să fie produs pe cale naturală — cu mori de vânt sau cu mori de apă”, spune directorul asociației, Vajda Lajos, președintele clusterului „Green Energy” din Sfântu Gheorghe.

* Numai în satul Bicfalău, la câțiva kilometri de municipiul Sfântu Gheorghe, sunt aproape 40 de conace, unele foarte vechi. Autoritățile vor să includă satul în patrimoniul UNESCO, considerând că aceste conace reprezintă o valoare pentru întreaga umanitate și trebuie protejate.

”Aproape toate aceste imobile sunt proprietate privată și se află într-o stare precară, deoarece nu au beneficiat de ani de zile de lucrări de reparații și renovare”, afirmă primarul comunei, Raduly Istvan.

Costurile acestor lucrări sunt foarte mari având în vedere că majoritatea clădirilor sunt monumente arhitectonice și necesită operațiuni speciale de reabilitare, iar proprietarii nu-și permit ori nu doresc deocamdată să investească bani în repararea lor.

* Unul dintre cele mai frumoase conace din județul Covasna, care nu poate lipsi din circuit, este fosta reședință nobiliară a baronului Szentkereszty din localitatea Arcuș, care a fost căsătorit cu Maria Florescu Bibescu. După naționalizare, în perioada comunistă, acest mic castel a fost, pe rând, orfelinat, scoală de mecanici agricoli, magazie și sediu de CAP, iar în cele din urmă a fost transformat în reședință pentru Nicolae Ceaușescu.

Aici funcționează acum un centru cultural, patronat de Ministerul Culturii, prin urmare, ca și în vremurile bune, aici sunt găzduite concerte, baluri, recitaluri de poezie și spectacole de teatru. Domeniul este foarte bine întreținut și mai cuprinde un parc dendrologic, un lac, o galerie de artă, o bogată colecție de sculpturi expuse în natură, dar și câteva apartamente de lux ce pot fi închiriate de turiști. Castelul a fost revendicat de unul dintre descendenții fostului proprietar.

Consiliul Județean Covasna a scos de sub tipar un album intitulat ”Ținutul conacelor” și intenționează să realizeze în viitor și un ”drum al conacelor” pentru turiștii interesați de vacanțe de neuitat.

Pentru a fi în permanență la curent cu ultimele noutăți și informații din orașul tău, urmărește-ne pe Facebook.

Lasă un răspuns Anulează răspunsul