Laboratorul de biologie moleculară pentru testare COVID-19 de la Spitalul Judeţean, pus în funcţiune luna viitoare

Social

Laboratorul de biologie moleculară pentru testare COVID-19 de la Spitalul Judeţean de Urgenţă (SJU) din Sfântu Gheorghe, primit printr-o donaţie, va fi pus în funcţiune la jumătatea lunii viitoare, a declarat managerul instituţiei, Andras Nagy Robert.

„Miercuri o să fie livrate echipamentele, de luni o să înceapă echiparea şi testarea liniei. Deci, sunt două etape: o etapă în care se instalează linia, etapa de testare, după care începe trainingul. Pe 4 şi pe 5 o să vină echipele de training, de experţi de la firma care livrează aparatura. Luni, adică pe 4 mai, o să fie instalate aceste echipamente, după care o să fie o perioadă de o săptămână în care o să lucreze colegii mei, cei patru colegi, pe aparatură. Ţinta noastră a fost să mergem în paralel şi, până la sfârşitul lunii, să şi obţinem autorizaţia sanitară, deocamdată din punctul de vedere al respectării circuitelor şi reglementărilor sanitare în această privinţă, ca şi laborator de microbiologie. După care, ţinta va fi ca, în următoarea perioadă, adică mijlocul lunii, să putem efectua şi noi testele respective în regimul naţional autorizat de Institutul Naţional de Sănătate Publică (INSP), de Minister, să intrăm, practic, în rândul acestor laboratoare care şi până acum au efectuat aceste teste şi testele noastre să fie recunoscute de Institutul Naţional de Sănătate Publică”, a declarat Andras Nagy Robert.

El a mai menţionat că această linie de laborator va ajuta la diagnosticarea mai rapidă a COVID-19, scurtând perioada de aşteptare a rezultatelor.

Totodată, managerul SJU a precizat că echipamentul va putea fi folosit pe viitor şi la diagnosticarea altor afecţiuni medicale.

„Nu e doar un aparat, ci o linie completă de laborator. (…) Vorbim despre un aparat complet automatizat. (…) Testarea rapidă este, în momentul de faţă, foarte importantă, mai ales în acele situaţii în care este crucial timpul de confirmare sau de infirmare a suspiciunii de COVID. Înseamnă timp câştigat în stabilirea tratamentului şi a conduitei medicale. (…) Pe de altă parte, un alt aspect important este că, pe viitor, cu aceste aparate vom putea să diagnosticăm cu celeritate şi să punem diagnostic mult mai precis în diferite alte situaţii”, a mai spus Andras Nagy Robert.

Linia de laborator care urmează să intre în dotarea SJU Sfântu Gheorghe are o valoare de 100.000 de euro şi este donată de o companie care deţine mai multe fabrici de prelucrare a lemnului în ţară, printre care una şi în judeţul Covasna.

În prezent, testele COVID-19 se fac la o clinică privată din Sfântu Gheorghe, precum şi în centre acreditate din Bucureşti, Braşov şi Miercurea Ciuc, iar, potrivit autorităţilor, până acum au fost realizate 2.678 de teste de laborator pentru depistarea noului coronavirus pentru persoane din judeţul Covasna.

De la începutul pandemiei de coronavirus, în judeţ au fost diagnosticate cu COVID-19 un număr de 178 de persoane, 92 au fost vindecate, iar 4, care sufereau şi de alte boli, au decedat. AGERPRES

Pentru a fi în permanență la curent cu ultimele noutăți și informații din orașul tău, urmărește-ne pe Facebook.

Lasă un răspuns Anulează răspunsul