Conducerea Sindicatului Sanitas Covasna afirmă că modalitatea “inechitabilă” de acordare a stimulentului de risc a generat nemulţumiri în rândul salariaţilor sistemului sanitar din judeţ şi cere Ministerului Sănătăţii să găsească soluţii pentru recompensarea financiară a tuturor angajaţilor din serviciile de sănătate publică, pe toată perioada pandemiei, nu doar a stării de urgenţă.
“În baza numeroaselor nemulţumiri aduse la cunoştinţă de membrii de sindicat, angajaţi în instituţiile sanitare publice de la nivelul judeţului Covasna, privind modalitatea inechitabilă de recompensare financiară a acestora în perioada pandemiei, constatăm că majoritatea nemulţumirilor salariaţilor sunt întemeiate şi justificate, deoarece acordarea suplimentară a stimulentului de risc doar pentru o parte din salariaţii din cadrul Spitalului Judeţean de Urgenţă (SJU) Dr. Fogolyan Kristof, Serviciului Judeţean de Ambulanţă (SAJ) Covasna şi Direcţiei de Sănătate Publică (DSP) Covasna nu a făcut decât să dezbine salariaţii din instituţiile sanitare şi să creeze discuţii inutile la nivelul acestora”, se arată într-un comunicat de presă al Sanitas Covasna.
Potrivit sursei citate, aşteptările salariaţilor SJU au fost foarte mari, ca urmare a declaraţiilor publice ale ministrului Sănătăţii “care a afirmat că la spitalele declarate COVID vor beneficia de acest stimulent toţi salariaţii, respectiv de la paznic la manager, cadrul legal stabilind altceva”, iar la nivelul SAJ Covasna acordarea stimulentului s-a făcut doar pentru salariaţii care au transportat şi au intrat în contact direct cu pacienţi COVID-19 şi nu pentru toţi cei care au desfăşurat o activitate intensă în această perioadă.
Conducerea sindicatului arată că nemulţumiri sunt şi în rândul angajaţilor celorlalte unităţi medicale din judeţ. “Al doilea palier de nemulţumiri rezultă din nemulţumirea salariaţilor din unităţile sanitare publice ale judeţului, unităţi non-COVID, unde riscurile la care s-au expus salariaţii au fost tot la fel de mari sau identice cu cele din unităţile sanitare COVID. Al treilea palier de nemulţumiri rezultă din uitarea în permanenţă a personalului TESA din toate unităţile sanitare publice care în această perioadă a prestat o activitate susţinută în majoritatea situaţiilor peste programul de lucru pentru asigurarea unităţilor sanitare cu materiale sanitare, dezinfectant şi multe alte activităţi de sprijin pentru activitatea medicală (…) În concluzie pe fondul acestor multiple nemulţumiri serioase şi pertinente, apreciem că este normal ca Ministerul Sănătăţii, în regim de urgenţă, să identifice şi să reglementeze un pachet de măsuri de stimulare financiară a tuturor salariaţilor din serviciile de sănătate publică de la nivelul judeţului Covasna şi la nivel naţional, în aşa fel încât să fie recunoscută activitatea tuturor profesioniştilor din sănătate în această perioadă dificilă, indiferent de locul de muncă, pe toată perioada acestei pandemii şi nu doar pe perioada stării de urgenţă”, se mai arată în comunicat.
În context, conducerea Sanitas a făcut referire la Spitalul municipal din Târgu Secuiesc, unde şase cadre medicale au fost diagnosticate cu virusul COVID-19 în cursul acestei săptămâni.
“Ce vină au că au apărut cazuri de personal infectat cu coronavirus doar în starea de alertă şi nu în starea de urgenţă şi de ce nu beneficiază şi ei de stimulent de risc? Este doar o întrebare din multiplele întrebări ridicate de salariaţii din sănătate raportat la sistemul de recompensare materială a acestora în această perioadă”, menţionează Sanitas Covasna.
Conducerea Spitalului Judeţean de Urgenţă din Sfântu Gheorghe, singura unitate medicală din judeţul Covasna care a tratat pacienţi infectaţi cu virusul COVID-19, a precizat că 508 angajaţi au beneficiat de stimulentul de risc în valoare de 2.500 de lei brut, dar consideră că şi alţii ar fi fost îndreptăţiţi.
Managerul instituţiei, Andras Nagy Robert, a declarat că legea prevede că doar “personalul medical aflat în legătură cu tratamentul pacienţilor COVID” poate primi acest stimulent, prin urmare, nici el, în calitate de manager şi nici alţi angajaţi, cum ar fi, spre exemplu, portarul, nu au primit aceşti bani.
“Este o prevedere legală, asta este legislaţia, dar, nu neapărat pentru mine, din punctul meu de vedere, mi se pare incorect, mi se pare incorect din punctul de vedere al celorlalte persoane, care aşa cred că ar fi trebuit să primească şi ele bani pentru această perioadă, pentru că au lucrat mult în această perioadă colegii mei ca să meargă mai bine organizările acestea”, a declarat Andras Nagy Robert.
Potrivit OUG 43/2020, stimulentul de risc poate fi acordat personalului implicat direct în transportul, echiparea, evaluarea, diagnosticarea şi tratamentul pacienţilor diagnosticaţi cu COVID-19. AGERPRES
Pentru a fi în permanență la curent cu ultimele noutăți și informații din orașul tău, urmărește-ne pe Facebook.