Spitalul Judeţean Sfântu Gheorghe face doar operaţiile urgente și face apel la donatorii de sânge

Social

Conducerea Spitalului Judeţean de Urgenţă din Sfântu Gheorghe a anunţat că va restrânge numărul internărilor şi va efectua doar operaţiile strict necesare, având în vedere contextul epidemiologic, dar şi lipsa acută de sânge.

Managerul Spitalului, Andras Nagy Robert, a făcut un apel către donatori să se prezinte la Centrul de Transfuzie Sanguină pentru a contribui la refacerea rezervelor de sânge necesare intervenţiilor medicale.

“În planul de măsuri pe care l-am primit sâmbătă după-amiază de la Ministerul Sănătăţii, una dintre cerinţe, odată cu intrarea în vigoare a scenariului 3, a fost reducerea cu cel puţin a 50% a numărului de internări. Noi deocamdată mergem înainte pe ce am făcut şi până acum, dar, categoric, începând de săptămâna asta va trebui să reducem numărul de internări, numărul de persoane care intră în spital şi zilele acestea o să găsim treptat acele soluţii care să ne permită să reducem afluxul de pacienţi în spital. (…) Operaţiile programate de vineri nu se mai fac, dar nu numai din această situaţie a coronavirusului, ci şi pentru că  la nivel de ţară numărul de donatori a scăzut. (…) Donatorii de sânge cunoscuţi şi cei care pot să doneze sânge să doneze, pentru că la un moment dat acest lucru o să salveze vieţi într-o operaţie. În momentul de faţă stocul de sânge şi de produse de sânge, produse sanguine, este redus. Sunt operaţiile cronice care nu se fac, sunt operaţiile programate care nu se fac, nu se fac intervenţiile mari care necesită o anumită cantitate de sânge, decât dacă este urgenţă. Dacă pot fi temporizate atunci temporizăm, dacă nu, atunci normal că trebuie făcute. Dar, funcţionăm, oarecum, într-o situaţie de avarie”, a declarat Andras Nagy Robert.

Şi conducerea Centrului de Transfuzie Sanguină (CTS) Covasna a făcut recent un apel către cetăţeni pentru a veni să doneze sânge, menţionând că donarea se face în condiţii de siguranţă. “CTS Sfântu Gheorghe este perfect igienizat, au fost achiziţionate la timp toate substanţele de dezinfecţie necesare şi se iau în permanenţă măsuri adecvate pentru dezinfecţia unităţii pentru ca donatorii să poată dona în siguranţă. În CTS Sfântu Gheorghe nu efectuăm teste pentru coronavirus COVID-19, dar fiecare donator primeşte un set de analize, ale căror rezultate lămuresc sau ridică suspiciunea unei afecţiuni. Dacă aceste analize nu ridică nicio suspiciune, atunci există toate posibilităţile ca donatorul să fie într-o stare perfectă de sănătate. Asigurăm donatorii că la donare sănătatea lor este în perfectă siguranţă şi îi invităm la donare de sânge în condiţii optime de igienă, fără riscul de a fi contaminaţi”, menţionează directorul Centrului de Transfuzie Sanguină, Andy Rosin. AGERPRES

Pentru a fi în permanență la curent cu ultimele noutăți și informații din orașul tău, urmărește-ne pe Facebook.

Lasă un răspuns Anulează răspunsul