Valea Zălanului, satul uitat de timp, unde prințul Charles își petrece vacanța

Divertisment

Valea Zălanului, un cătun uitat parcă de lume și unde timpul stă pe loc, a fost ales de prințul Charles al Marii Britanii pentru a-și petrece câteva zile de vacanță.

Nici trecerea anilor și nici civilizația nu au scos satul din ritmul lui. Cei 110 locuitori trăiesc simplu, în case vechi, după rânduiala știută din generație în generație.

La Valea Zălanului, prințul Charles a cumpărat mai multe clădiri vechi de peste o sută de ani, pe care le-a renovat și vine aici, de regulă, o dată pe an, primăvara, într-o mică vacanță. La fel și anul acesta, în aceste zile.

Departe de fastul de la palat, moștenitorul Coroanei britanice își petrece timpul plimbându-se prin pădure, studiind florile de câmp, gustând bucate tradițonale, dormind în așternuturi țesute în casă sau, pur și simplu, odihnindu-se la umbra nucului bătrân din curtea conacului.

Oamenii din Valea Zălanului nu au știut o bună bucată de vreme, până când ziariștii au ‘năvălit’ cu camerele de filmat și au început să pună întrebări, că străinul care a cumpărat conacul vechi, de la capătul satului, este moștenitorul tronului britanic. 

Ca să ajungi la Valea Zălanului trebuie să parcurgi vreo 14 kilometri prin pustietate, pe un drum îngust de țară, plin de hârtoape, pe care abia dacă încap două căruțe în același timp. În jur, dealuri verzi cât vezi cu ochii, căpițe de fân, câteva case, o bisericuță albă în depărtare și rar, câțiva localnici cu greblele pe umăr, care salută politicos. În aer adie un miros ușor de fum și după un cot de drum apare un munte tuciuriu de pământ, unde câțiva oameni înnegriți de praf fabrică mangan.

Drumul urcă șerpuit și se oprește în bătătura satului, unde n-ai cum trece cu vederea un avizier cu sticlă, în interiorul căruia încă se mai vede un afiș electoral al primarului comunei Malnaș, Kasleder Jozsef.

Pe primarul Kasleder Jozsef l-am întâlnit la câteva case distanță de centrul satului, într-o livadă de meri în care era forfotă mare pentru că localnicii se pregăteau să-l întâlnească pe prințul Charles.

‘Tot satul a fost invitat. Sunt unii care au apreciat că sunt invitați și au venit, dar sunt și oameni care au considerat că nu trebuie să întrerupă munca de zi cu zi și au ales să se ducă la câmp (…) Nu Valea Zălanului s-a dus la prințul Charles, ci prințul Charles a venit la Valea Zălanului, iar acesta e un mesaj foarte important de care nu ne dăm seama. Natura neatinsă din Valea Zălanului, satul cum s-a păstrat, nedezvoltarea au devenit un avantaj. Problema este că, atunci când pleacă prințul Charles, satul rămâne aici, oamenii rămân aici, dar pe nimeni nu mai interesează valorile noastre. O zi, două toată lumea e cu ochii pe Valea Zălanului, apoi gata, a uitat (…) Sunt multe locuri frumoase în Transilvania, dar noi suntem bucuroși că prințul Charles a ales satul nostru. După spusele lui, a fost peste tot în lume, dar cel mai bine se simte aici, la Valea Zălanului. Oamenii l-au mai văzut prin sat, dar niciodată nu au avut ocazia să-l întâlnească, acum e prima oară. E o mare onoare’, a spus primarul Kasleder Jozsef.

Localnicii au înșirat joi, în așteptarea Prințului de Wales, la umbra copacilor, câteva băncuțe pe care le-au acoperit cu țesături tradiționale și câteva mese pe care au pus tot felul de bunătăți — kurtoskolacs (colac secuiesc învelit în zahăr ars), porumb fiert, oale cu sarmale, mămăligă cu brânză, cârnați, pastramă de cerb, tobă, tocană de mistreț, telemea, slănină, pâine coaptă pe vatră, plăcinte cu mere, miere, nuci, dulceață, siropuri naturale și alte bucate și băuturi preparate în casă. Ba chiar au aranjat și un colț cu scaune și-o masă împletite din lemn de alun pe care au pus farfurii de porțelan în eventualitatea în care prințul va dori să guste din bucate.

S-au îmbrăcat cu hainele lor cele mai bune, pentru că nu se întâmplă în fiecare zi să întâlnești un prinț adevărat. I-au cules bujori galbeni sălbatici, maci roșii și alte flori de câmp.

Prințul Charles a venit însoțit de contele Kalnoky Tibor și soția acestuia, care îi administrează domeniul din Valea Zălanului, precum și de un întreg alai. A fost întâmpinat nu doar de primar, ci și de câțiva copii din sat, care i-au oferit o cutie cu jucării pentru nepotul lui, prințul de Cambridge.

Alteța Sa a trecut pe rând pe la fiecare masă, a dat mâna cu oamenii, a gustat o parte din bucate și a ascultat melodiile populare cântate de femeile și copiii din sat, acompaniați la vioară de câțiva lăutari. Ba chiar a ținut ritmul cu piciorul.

La plecare, prințul Charles le-a spus ziariștilor că are niște vecini minunați, după care s-a retras în liniștea conacului său. În urma lui, localnicii au rămas să-și împărtășească impresiile.

‘A întrebat dacă în mămăligă punem ou. Părerea mea e că, până acum, nu a mâncat niciodată mămăligă cu brânză’, a spus una dintre gospodine.

‘Da, a gustat, sigur că da. Nu a gustat din carne și nici din băuturile alcoolice, în rest a gustat. E foarte prietenos și deosebit’, a spus o doamnă care împărțea tocană oamenilor din jur.

‘Ce ați văzut aici am pregătit în 24 de ore. Asta e mâncarea oamenilor de aici, așa gătim noi. Și muzica, cred că i-a plăcut. Tot timpul satul nostru a fost un sat vesel. Eu știu, de când eram copil, de 5-6 ori pe an, era spectacol în sat. Aici era cea mai bună formație de muzică populară din zonă și era o activitate culturală foarte frumoasă’, a spus primarul.

Dioszegi Laszlo, unul dintre cei mai renumiți brutari din județul Covasna, care anul acesta a deschis o brutărie la Londra, e de părere că prințului Charles i-a plăcut pâinea pe care o coace pe vatră.

‘A zis că e foarte bună și eu cred că nu a zis din politețe, pentru că a mai luat o dată și a arătat și celor din jur și apoi am discutat aproape cinci minute unde se găsește pâinea asta la Londra. Avem o brutărie la Luton, facem peste 800 de pâini pe zi, deci am trecut de pragul zero, de pragul critic, iar acum vrem să mai cumpărăm o mașină ca să ducem pâine și în partea sudică a Londrei. Deci, peste 2-3 luni, o să facem, cred eu, 1500 de pâini pe zi în brutăria noastră din Anglia (…) L-am invitat să vină la Luton să vadă că pâinea e exact la fel ca asta de aici’, a spus brutarul.

El a menționat că rețeta pâinii de casă, cu care a câștigat în urmă cu câțiva ani titlul de ‘Cea mai bună pâine din România’, o are de la o femeie din Valea Zălanului.

Unul dintre puținii tineri prezenți la întâlnire face planuri — se gândește să renoveze casa bunicului său și să-și deschidă o pensiune turistică, mizând pe publicitatea pe care prințul Charles a făcut-o acestui sat.

Și primarul se gândește la o afacere care ar putea să le aducă oamenilor mai multă prosperitate.

‘Noi am făcut, în ianuarie, o cooperativă, ca să producem, să valorificăm fructele de pădure, ciupercile. Avem un brand și vrem să ne folosim de acest lucru. Am vrea să tragem tinerii acasă, pentru că aproape toți sunt plecați, la Sfântu Gheorghe, la muncă în străinătate, în special în Germania și Ungaria (…) Dar cooperativa nu are deocamdată niciun ban și să accesăm fonduri europene e greu (…) Ca să facă oamenii o pensiune, trebuie să umble după multe hârtii, ar trebui să se simplifice mai mult lucrurile ca să meargă treaba bine’, crede primarul.

De altfel, venirea prințului Charles în Transilvania le-a dat idei și unor oameni de afaceri, care s-au gândit să promoveze un lanț de sate ecologice, neatinse de poluare și ”nestresate” de civilizație, ca să atragă turiști.

”Pentru ca totul să fie cât mai natural, am vrea ca în aceste cătune și curentul electric să fie produs pe cale naturală ? cu mori de vânt sau cu mori de apă”, spune directorul Asociației întreprinzătorilor mici și mijlocii din județul Covasna ASIMCOV, Vajda Lajos.

Pe vremuri, spun localnicii, la Valea Zălanului a funcționat prima fabrică de sticlă din Transilvania, care a furnizat geamuri colorate pentru Biserica Neagră din Brașov și Catedralei Sfântul Mihail din Cluj. Glăjăria a fost construită de familia contelui Kalnoky, dar, în 1860, fabrica a fost distrusă de un incendiu și nu s-a reconstruit.

Urmașii contelui s-au întors în România după căderea regimului comunist, și-au revendicat proprietățile și au renovat mai multe conace, pe care le-au introdus în circuitul turistic. Străinii plătesc bani grei pentru a dormi în conacele vechi din România.

Și casa prințului Charles din Valea Zălanului este deschisă turiștilor, exceptând perioada în care acesta e în România.

Prestigioasa revistă americană ”Vanity Fair’ a menționat-o printre cele mai frumoase proprietăți din lume.

Prințul Charles mai are și alte proprietăți în Transilvania — clădiri vechi pe care le-a salvat de la distrugere. Preocupat de conservarea monumentelor istorice, îndeosebi a celor din Transilvania, Alteța Sa s-a implicat în programul de reabilitare a mai multor sate săsești, întemeiate în secolul al XII-lea, dintre care o parte figurează în patrimoniul UNESCO.

Am lăsat în urmă casa prințului, livezile cu meri înfloriți, cuptoarele de pâine, oiștea unei căruțe sosite din câmp, un cârd de gâște și un mic aprozar din Valea Zălanului, pe care scria și în engleză ‘Grocery Store’ și am luat drumul înapoi spre Sfântu Gheorghe. Involuntar, ne-am bucurat când roțile mașinii au început să ruleze pe asfalt, iar telefoanele mobile au avut din nou semnal.

La recomandarea prințului, și alți britanici au cumpărat case în Transilvania, pe care le-au restaurant și le folosesc ca reședințe de vacanță.

Despre țara noastră, prințul Charles a avut cuvinte de laudă într-un documentar intitulat ‘Wild Carpathia’, realizat de Travel Channel. Printre altele, el a spus că Munții Carpați din România sunt „o comoară naturală neprețuită într-un continent care de mult și-a pierdut astfel de comori sălbatice”.

În urmă cu aproape doi ani și fiul cel mic al prințului Charles, Henry, a fost la Valea Zălanului, unde a petrecut sărbătorile de Paști, împreună cu mai mulți prieteni. Acesta a făcut enduro pe dealurile din jurul localității și a mâncat bucate tradiționale

Pentru a fi în permanență la curent cu ultimele noutăți și informații din orașul tău, urmărește-ne pe Facebook.

Lasă un răspuns Anulează răspunsul