„Apa vie” de la Malnaș care costă cât o sticlă de vin bun

Divertisment

Apa minerală de Malnaș, prea sărată ca să fie pe placul oricui, se îmbuteliază în sticle „glazurate” de ceramică fabricate în Germania, iar un litru costă cât o sticlă de vin bun.

O butelcuță de numai 350 ml se vinde cu 11-15 lei, depinde de unde o iei, dar această apă minerală nu o bei de sete și nici de plăcere, o bei de leac, cu prescripție: un păhărel înainte de masă, dimineața, la prânz și seara. E o apă „prețioasă”, cu o compoziție de săruri și minerale rar întâlnită.

„Pe scurt, restabilește echilibrul întregului organism”, spune Toth Arpad, omul de afaceri care îmbuteliază această apă minerală și care încearcă să o ridice la prestigiul și rangul avute cu zeci de ani în urmă.

El spune că nu este un medicament, ci un leac natural, care nu are efecte adverse și vindecă. Este, potrivit lui Toth Arpad, o apă minerală terapeutică pentru că se bea o sticlă pe zi, înainte de fiecare masă.

„Dar, cine are probleme, arsuri sau reflux gastric, să bea un pahar și apoi să ne sune să ne spună ce s-a întâmplat. Eu vă șoptesc că în câteva minute îi trece instant”, susține omul de afaceri.

Toth Arpad este cel care a cumpărat fabrica de ape minerale din Malnaș în 1998, iar împreună cu cei doi fii ai săi a reconstruit-o și a transformat-o într-o afacere de familie.

„Împreună cu băieții mei ne-am ocupat în ultimii trei ani să restaurăm făbricuța de îmbuteliere. Din 2011 am tot lucrat, am reconstruit și restaurat, căutând să păstrăm aspectul și materialele tradiționale din care a fost construită în urmă cu 120 de ani (…). Când am intrat pentru prima dată în secție era pe jumătate dărâmată, creșteau copaci și iarbă din pereți. (…) Apa asta e ceva special”, povestește Toth Arpad. 

Apa conține potasiu, sodiu, calciu, fier și magneziu, iar medicii o recomandă pentru tratarea ori ameliorarea afecțiunilor gastro-intestinale, refluxuri gastrice, arsuri la stomac, probleme cu bila. Se spune că e bună și pentru alte probleme de sănătate, pentru că reduce nivelul colesterolului, reglează glicemia, nivelul pH-ului, menține constantă greutatea corporală, curăță organismul de toxine și întărește sistemul imunitar.

Calitățile terapeutice ale apei minerale de la izvorul „Maria” din Malnaș sunt cunoscute încă din secolul al XVIII-lea, când aici au apărut primele băi de tratament. În 1873 Malnaș a căpătat oficial statut de stațiune balneară, iar timp de peste o sută de ani a atras numeroși turiști din țară și de peste hotare.

„Avem din 1902, de la Ministerul Sănătății al Imperiului Austro-Ungariei recomandările terapeutice, care au fost reînnoite după 1944 de Ministerul Sănătății al României”, a precizat Toth Arpad.

Apa minerală, care țâșnește ca un izvor artezian din rărunchii pământului, nu e captată și îmbuteliată oricum, ci prin țevi și vase ceramice, care-i păstrează echilibrul și proprietățile, nelăsând aerul și lumina să o altereze. Practic, apa se păstrează exact așa cum iese din pământ și „vede” lumina zilei doar atunci când se deșurubează dopul albastru al butelcuței ce-o ține captivă.

„Aici, la noi, nu se fabrică, ci se se îmbuteliază apa minerală. Ce e important la aceste ape terapeutice e să ai grijă să nu strici ce a făcut natura și exact acest aspect am avut în vedere în cei aproape 20 de ani de când studiem și ne ocupăm de ape minerale. E ‘aqua telluris’, adică apă din adâncul pământului. (…) Noi am găsit în izvor tubulatura făcută la sfârșitul secolului al XIX-lea din ceramică, care nu avea nicio urmă de depunere și am căutat în Europa și am găsit o firmă care produce de 150 de ani aceste tubulaturi pentru diverse canalizări. Prin aceasta am intrat în contact cu o altă firmă tot din Germania, care a făcut analizele și a conceput un ambalaj cu o glazură specială exact ca tubulatura izvorului. (…) Am optat pentru acest ambalaj tot ceramic, dar foarte modern pentru că rezistă la presiune și la apa foarte agresivă. Agresivă pentru că are multe microelemente alcaline care imediat cum intră în contact cu atmosfera depune săruri și atunci nu mai are același efect. Deci, în acest ambalaj, apa terapeutică se păstrează cel mai bine și ajunge la consumator exact așa cum iese din izvor. Vede lumina zilei atunci când desfaceți dopul”, explică Toth Arpad beneficiile apei.

El a făcut și studii proprii pentru a cunoaște calitățile terapeutice ale acestei ape minerale și, desigur, pentru a ști cui o recomandă — în special oamenilor care lucrează mult, sub stres și mănâncă dezorganizat. Toth Arpad mizează pe raritatea produsului, dar și pe tendința tot mai accentuată a oamenilor de a se întoarce spre natură și remediile naturiste.

Malnaș-Băi este un sat aflat la poalele munților Baraolt, la aproape jumătate de oră de mers cu mașina dinspre municipiul Sfântu Gheorghe spre Miercurea Ciuc. În situl arheologic din apropiere au fost găsite vase ceramice antice în care se presupune că se păstra apa minerală. De-a lungul secolelor au existat numeroase mărturii legate de calitățile terapeutice ale apei minerale de Malnaș, iar documentele de arhivă consemnează faptul că și împăratul Austro-Ungariei, Franz Josef a venit aici la tratament.

Apa din micul izvor artezian „Maria”, care a adus faimă stațiunii, se vindea la începutul anilor 1900 în șase țări: România, Ungaria, Austria, Italia, Bulgaria și Turcia. Stațiunea și-a pierdut cu timpul strălucirea și turiștii, dar apa minerală de Malnaș a continuat să curgă, să fie îmbuteliată și vândută în magazine până în anul 2008.

Autoritățile locale încearcă acum să reintroducă stațiunea în circuitul turistic și au făcut deja un prim pas — prin proiectul „Drumul apelor minerale”, cofinanțat din fonduri europene, au construit un centru de agrement unde turiștii au la dispoziție bazine interioare cu apă minerală, un spațiu de fitness, masaj și o piscină în aer liber. Investiția, finalizată recent, s-a cifrat la aproape 640.000 de euro.

Intenția autorităților locale este de a reabilita tot din fonduri europene activele fostei societăți de Turism și Agrement „Oltul”, cumpărate de la un om de afaceri brașovean, care le-a lăsat în paragină după privatizare, respectiv un hotel cu 50 de camere, un restaurant și baza de tratament aferentă. Pentru toate aceste clădiri, Consiliul local Malnaș și Consiliul Județean Covasna au plătit în 2011 suma de 300.000 de euro.

„Zona este foarte frumoasă, de altfel și prințul Charles al Marii Britanii are o proprietate în apropiere, la Valea Zălanului, iar acest lucru ne va ajuta mult la promovarea brandului stațiunii și atragerea turiștilor. Malnaș a fost un brand pe vremuri și vrem să îl relansăm”, a declarat, pentru AGERPRES, primarul comunei Malnaș, Kasleder Jozsef.

Primarul își dorește, de asemenea, să construiască un aquapark, o pârtie de schi și un centru modern wellness.

Pentru a fi în permanență la curent cu ultimele noutăți și informații din orașul tău, urmărește-ne pe Facebook.

Lasă un răspuns Anulează răspunsul