O moară pe apă din localitatea Belin, reconstruită și introdusă în circuitul turistic

Divertisment

O moară pe apă veche de aproape o sută de ani din localitatea Belin va fi reconstruită și introdusă în circuitul turistic printr-o inițiativă privată.

Pe vremuri, în județul Covasna existau numeroase astfel de mori pe toate cursurile importante de apă, dar majoritatea au fost învinse de timp și de tehnica modernă și lăsate în paragină. Ultima moară de acest fel din localitatea Belin a fost cumpărată în urmă cu doi ani de Albert Zoltan din Sfântu Gheorghe, care a început reconstruirea ei.

„Localitatea Belin era cunoscută pe vremuri pentru multitudinea de mori. (…) Ultima moară, adică ce a mai rămas din ea, era într-o stare destul de degradată, iar primarul localității Siko Imre s-a adresat Asociației județene pentru dezvoltarea turismului Covasna ca să încercăm să o salvăm.

Asociația nu avea bani pentru așa ceva, așa că eu și familia mea, având legături cu satul Belin, am decis să urmăm visul romantic și să reconstruim moara. Clădirea, terenul și șanțul de apă în lungime de aproape 300 de metri se aflau în proprietatea descendenților morarului, șapte femei și un bărbat, aproape ca în povești. (…) Din păcate, construcția nu s-a putut salva, dar anul trecut am început s-o reconstruim și am ajuns la o treime din clădire. Săptămâna aceasta reluăm treaba pe care a trebuit să o oprim din cauza altor investiții”, a declarat, pentru AGERPRES, Albert Zoltan.

Obiectivul familiei Albert este de a avea o moară pe apă funcțională care să poată fi folosită în scopuri demonstrative pentru turiști, precum și două camere de oaspeți pentru cei care vor să poposească mai mult în zonă.

Albert Zoltan spune că printre puținele mori pe apă care nu au fost răpuse de vremuri se numără cele din localitățile Herculian, Bățanii Mici, Cernat și Întorsura Buzăului.

Directorul Muzeului etnografic din Cernat, Haszmann Pal, spunea că pe cursul pârâului din localitate existau în secolul al XIX-lea peste 30 de mori cu apă, însă în ziua de azi mai funcționează doar una, aflată în proprietatea unei familii care se încăpățânează să păstreze tradiția măcinării făinii pe piatră.

De-a lungul timpului în jurul morilor pe apă s-au țesut diverse legende, unele amuzante, altele de-a dreptul înfricoșătoare. Una dintre ele spune că dacă petreci o noapte într-o moară cu apă în timp ce aceasta merge „în gol”, dimineață te trezești întinerit pentru că piatra morii „macină timpul înapoi”.

Pentru a fi în permanență la curent cu ultimele noutăți și informații din orașul tău, urmărește-ne pe Facebook.

Lasă un răspuns Anulează răspunsul