Floating Cinema & Theater: Cinema şi teatru pe lacul Castelului de la Arcuş

Social

Un proiect cultural nou și inedit, denumit Floating Cinema & Theater, este programat să se desfășoare pe durata lunii septembrie la Castelul Szentkereszty din Arcuş. La derularea lui participă mai multe instituții culturale din Sfântu Gheorghe, care își vor aduce contribuția în organizarea și realizarea programului cuprins în proiect.

Inițiativa îi aparține contelui Elemér Jankovich-Bésán, actualul proprietar al Castelului Szentkereszty din Arcuş, care este urmașul direct al contelui Szentkereszty Béla. De comun acord cu directoarea Teatrului „Andrei Mureșanu”, Anna Maria Popa, acesta a decis reintroducerea cunoscutului castel în circuitul cultural. Provocarea a fost acceptată rapid și de celelalte instituții culturale, care fără ezitare s-au implicat în realizarea proiectului de cinema și teatru plutitor, după modelul francezilor care au experimentat un proiect similar pe Sena. Este vorba despre Teatrul „Andrei Mureșanu”, Teatrul „Tamási Áron”, Studio M, Teatrul de Păpuși „Cimborák” și partenerul constant și fidel al proiectelor TAM, Cinematograful Arta prin Casa de Cultură „Kónya Ádám”.

Astfel, începând de vineri, 4 septembrie, pe lacul din curtea castelului Arcuş vor fi instalate zece bărci gonflabile, în care vor încăpea câte doi spectatori. Pentru evitarea oricăror accidente nedorite și pentru menținerea distanței fizice între spectatori, într-o barcă nu vor sta mai mult de două persoane – chiar dacă ele provin din aceeași familie. De asemenea, copiii cu vârste mai mici de 7 ani vor viziona spectacolele de pe scaunele amplasate pe malul lacului. Accesul acestora în bărci pe timpul desfășurării spectacolelor nu va fi permis nici dacă sunt însoțiți de un adult. Copiii cărora vârsta le permite accesul în bărci vor purta obligatoriu veste de salvare.

Pe lângă cele 20 de locuri din bărci, pe malul lacului, la distanță optimă, vor fi amplasate alte 30 de locuri care vor permite vizionarea spectacolelor și a filmelor. Pe insula din mijlocul lacului, va fi amplasată o scenă pe care se vor juca spectacolele incluse în program, timp de patru weekend-uri la rând. Pe aceeași insulă, va fi amplasat și un ecran care va permite vizionarea filmelor artistice selectate de echipa Cinematografului Arta prin Casa de Cultură „Kónya Ádám”.

Precizăm că pe durata spectacolelor și a filmelor va fi interzisă vizitarea parcului, motiv pentru care este recomandabil pentru toți cei interesați să participe la serile Floating Cinema&Theater să vină cu o oră înainte de începerea spectacolelor sau a filmelor. Vizitarea parcului va mai fi posibilă și o oră după terminarea acestora.

În cazul în care vremea va fi favorabilă, zilele de vineri vor fi destinate teatrului, iar cele de duminică, filmelor. Organizatorii au păstrat însă câte o zi de backup pentru reprogramări în cazul în care care va ploua. Astfel, dacă într-o zi de vineri va ploua, spectacolul programat pentru seara respectivă va fi reprogramat pentru sâmbătă, de la aceeași oră. După același model, dacă duminicile vor fi ploioase, atunci filmele vor putea fi vizionate luni.

Biletele vor fi disponibile online, pe site-ul fiecărei instituții culturale implicate în proiect. Deși întregul program se va desfășura în aer liber, respectând limita maximă de 50 de persoane și distanța fizică de cel puțin 1,5m între oameni, recomandăm ca toți spectatorii să poarte mască de protecție pe durata șederii în Curtea Castelului Szentkereszty din Arcuş.

În speranța că împreună am găsit calea de a transforma o perioadă neplăcută a vieții noastre într-o experiență de neuitat, vă așteptăm alături de noi într-un septembrie relaxant care surprinde prin inedit.

Pentru transport se poate utiliza autobuzul care pleacă din autogară și oprește în Arcuș, la stația din fața castelului. Dimineața, autobuzul pleacă la 10:00, iar după-amiaza pleacă la 16:00 și la 20:50. Cursele de întoarcere acoperă rezonabil programul evenimentelor, iar prețul unui bilet este de 5 lei.

Biletele pentru fiecare eveniment din program vor fi disponibile online, pe site-ul fiecărei instituții culturale implicate în proiect.

Program complet Floating Cinema & Theater

  • Vineri, 4 septembrie, ora 17.00 (sau sâmbătă 5 septembrie, ora 11:00 – în cazul în care plouă): Teatrul de Păpuși Cimborák – Concursul proștilor (A buták versenye)
  • Duminică, 6 septembrie, ora 21:00 (sau luni, 7 septembrie, ora 21:00 – în cazul în care plouă): Cinema Arta – „Babyteeth” (Australia 2019, Premiul publicului la TIFF)
  • Vineri, 11 septembrie, ora 21:00 (sau sâmbătă 12 septembrie, ora 21:00 – în cazul în care plouă): M Studio – PYRO
  • Duminică, 13 septembrie, ora 21:00 (sau luni, 14 septembrie, ora 21:00 – în cazul în care plouă): Cinema Arta – „Portretul unei tinere femei” (Portrait de la jeune fille en feu – 2019) – Festivalul de Film Francez
  • Vineri, 18 septembrie, ora 17:00 (sau sâmbătă, 19 septembrie, ora 11:00 – în cazul în care plouă): Teatrul „Andrei Mureșanu” – Doi Galbeni
  • Duminică, 20 septembrie, ora 21:00 (sau luni, 21 septembrie, ora 21:00 – în cazul în care plouă): Cinema Arta – „Paradisul spulberat” (The Broken Circle Breakdown – 2012)
  • Sâmbătă, 26 septembrie, ora 19:00: Teatrul „Tamási Áron” – Concert TESZTOSZTERON
  • Duminică, 27 septembrie, ora 21:00 (sau luni, 28 septembrie, ora 21:00 – în cazul în care plouă): Cinema Arta – „Și nici cu tine” (Seveled)

Menționăm că numărul locurilor pentru fiecare spectacol sau film inclus în programul Floating Cinema & Theater se încadrează în limitele impuse de actualele restricții. Astfel, vor fi 20 de locuri în bărci și 30 de locuri pe marginea lacului. Greutatea maximă pe care o suportă o barcă este de 160 kg, iar capacitatea maximă este de două persoane. În cazul în care persoanele care au optat pentru locuri în barcă realizează la fața locului că nu se simt confortabil, vor putea solicita loc pe marginea lacului.

Adâncimea lacului este de 1,2 m, ceea ce înseamnă că nu există pericol de înec. Accesul copiilor cu vârste mai mici de 7 ani în bărci este interzis – chiar și în situația în care aceștia sunt însoțiți de un adult. Copiii care vor avea acces în bărci vor purta obligatoriu veste de salvare.

Deși în mod obișnuit la astfel de evenimente ținuta este una elegantă, la Floating Cinema & Theater este recomandabil ca spectatorii să se îmbrace lejer, cu haine mai groase și încălțăminte sport care să nu deterioreze bărcile gonflabile. În plus, pentru că cele mai multe spectacole încep seara, când deja se lasă frigul, spectatorii sunt rugați să poarte haine adecvate. Pentru cei care scapă din vedere aceste detalii, organizatorii pun la dispoziție pături, însă numărul acestora este limitat.

Deși întregul program se va desfășura în aer liber, respectând limita maximă de 50 de persoane și distanța fizică de cel puțin 1,5m între oameni, recomandăm ca toți spectatorii să poarte mască de protecție pe durata șederii în Curtea Castelului Szentkereszty din Arcuș.

Pentru a fi în permanență la curent cu ultimele noutăți și informații din orașul tău, urmărește-ne pe Facebook.

Lasă un răspuns Anulează răspunsul