În perioada 23-30 septembrie, la Sf. Gheorghe, va avea loc cea de-a doua ediție a festivalului Eva FilmMakers Fest, primul festival de film din țară dedicat exclusiv femeilor regizor

Divertisment

Lansat în toamna anului 2021, din dorința de a echilibra balanța dintre talentul masculin și cel feminin în arta cinematografică, o artă unde femeile sunt asociate mai degrabă cu actoria decât cu regia, Eva FilmMakers Fest readuce pentru publicul din Sf. Gheorghe o multitudine de filme a căror regie este semnată de cineaste din țară și din Ungaria.

Regizoarele participante care vor susține și discuții cu publicul anul acesta la Eva FilmMakers Fest sunt: Teodora Mihai, Goda Kriszta, Ligia Ciornei, Szakonyi Noémi, Szabó Réka, și Mihaela Drăgan. Acestora li se adaugă alte regizoare cunoscute ale căror filme vor fi proiectate în programul oficial.

Deschiderea oficială a evenimentului va avea loc vineri, 23 septembrie, de la ora 17:00, prima peliculă din festival putând fi urmărită chiar în aceeași seară, de la ora 18:00, când va fi proiectat filmul „La civile”, regia Teodora Mihai. Prima seară a festivalului se va încheia cu un concert al Orchestrei de Cameră Ciuc.

Ca și în ediția anterioară, pe parcursul festivalului vor fi programate alternativ filme semnate de regizoarele participante la Eva FilmMakers Fest, o zi o regizoare româncă, o zi una din Ungaria. Astfel, în a doua zi de festival, va fi difuzată pelicula „Ida regénye” (Povestea Idei), regia Goda Kriszta. În celelalte zile de festival, vor putea fi vizionate, în ordine, următoarele filme: „Clouds of Cernobyl”, regia Ligia Ciornei;  „Hat hét” (Șase săptămâni), regia Szakonyi Noémi; „Spioni de ocazie”, regia Oana Giurgiu; „Lemonade”, regia Ioana Uricaru; „Anișoara”, regia Ana  Felicia Scutelnicu; „A létezés Eufóriája” (Euforia existenței) regia Szabó Réka; „Külön Falka” (Haita noastră), regia Kis Hajni.

Seara de joi, 29 septembrie, va fi una specială prin prezența filmului documentar „Future is a Safe Place”, în regia Mihaelei Drăgan. Este vorba despre un video experimental, filmat în noiembrie 2020, care continuă ideile și principiile futurismului rom, un concept artistic pe care se referă la estetica culturală ce explorează elemente de science fiction în cultura romă, intersectând istoria, tehnologia, vrăjitoria și cultura romilor. Prin acest documentar, organizatorii urmăresc să mențină festivalul cât mai echilibrat, îmbinând armonios cultura română, maghiară și romă, aceasta din urmă fiind prea mult timp ignorată. De altfel, programul Eva Filmmakers Fest include și spectacolul de teatru „Romacen – Vremea Vrăjitoarei”, care a marcat debutul conceptului de futurism rom, prin care femeia romă a fost repusă în valoare dintr-o perspectivă feministă.

Între evenimentele conexe cuprinse în programul Eva FilmMakers Fest se numără și două master-class-uri, susținute de specialiști precum Terez Vincze, estetician de film, și cunoscuta Irina Margareta Nistor, critic de film.

În fiecare seară, la sfârșitul filmelor, publicul va putea rămâne în sala de cinema pentru discuții libere cu regizoarele participante la festival.

O parte din filmele difuzate la Cinema Arta în cadrul festivalului Eva FilmMakers Fest va ajunge și în alte cinci localități din județ precum Întorsura Buzăului, Sita Buzăului, Baraolt, Covasna și Târgul Secuiesc. Peliculele se vor difuza în spații neconvenționale, după modelul primei ediții.

Festivalul se va încheia vineri, 30 septembrie, cu spectacolul-concert „Leul Ra”, realizat de Cezar Ghioca și Marius Popa, un spectacol ale cărui animații sunt realizate de Ordog Gyarfas Agota.

Eva FilmMakers Fest este realizat de Casa de Cultură „Kónya Ádám” și Cinematograful Arta în colaborare cu Teatrul „Andrei Mureșanu” din Sfântu Gheorghe, beneficiază de sprijin financiar din partea Consiliului Județean Covasna și este cofinanțat de Administrația Fondului Cultural Național (AFCN). #proiectcofinanțatdeafcn

În limita locurilor disponibile, accesul la toate filmele și evenimentele conexe din festival vor beneficia de bilete la preturi promoționale. Detalii privind programul sunt disponibil pe pagina de Facebook Eva FilmMakers Fest.

Pentru a fi în permanență la curent cu ultimele noutăți și informații din orașul tău, urmărește-ne pe Facebook , Instagram , YouTube , TikTok .