Încep pregătirile pentru Etapa I a Festivalul-ui Concurs DbutanT

Divertisment

Perioada înscrierilor la cea de-a VII-a ediție a Festivalului-Concurs DbutanT s-a încheiat luni, 22 august. Organizatorii, Teatrul „Andrei Mureșanu” (TAM) din Sf. Gheorghe și Teatrul de Stat Constanța (TSC), au început deja pregătirile pentru etapa I,  DbutanT International Program in Scenography, care se va desfășura la Constanța, în perioada 19-24 septembrie. 21 de candidați s-au calificat pentru prima etapă, între care și persoane din afara granițelor țării.

După încheierea perioadei de înscrieri la ediția de anul acesta a Festivalului-Concurs DbutanT, dedicată scenografilor, pentru prima etapă, s-au calificat 20 candidați, care au întrunit condițiile juriului. Aceștia vor merge la Constanța, în perioada 19-24 septembrie, unde vor realiza lucrări individuale sub îndrumarea unor personalități în domeniu, precum: Jean-Guy Lecat (FR), Nic Ularu (RO, SUA), Carmencita Brojboiu (RO), Paweł Dobrzycki (PL) și Helmut Sturmer (DE, RO).

Creațiile realizate în cadrul DbutanT International Program in Scenography vor fi documentate și expuse integral sau parțial, însoțite de video, fotografii, schițe și machete, într-o expoziție de scenografie itinerantă. Ea va fi vernisată la Sfântu Gheorghe, în cadrul etapei a II-a a Festivalului DbutanT (17-23 octombrie), și la București, în cadrul Climate Change Summit, Teatrul Odeon (4 și 5 octombrie), precum și într-o expoziție găzduită de Goethe Institut (10-22 octombrie).

Anul acesta, dimensiunea internațională a Festivalului-Concurs DbutanT s-a extins și către candidați, în sensul că au fost depuse dosare de înscriere și de către persoane din afara granițelor țării. Astfel, între cei 21 de candidați rămași în competiție, sunt și concurenți din Grecia, Belgia și Ungaria, motiv pentru care întreaga comunicare se va face în continuare trilingv (română, engleză și maghiară).

Cei 21 de candidați calificați sunt: Aluchi Alexandra Mihaela; Vișan Denisa-Andreea; Eleni Charcharidou; Flavia Stroe; Stancu Cosmin; Nagy Fanny; Maria Ștefănescu; Cătălina Cosma; Sabina Reus; Clara Ștefana; Feraru Andreea; Theodor Cristian; Oláh Réka; Ana-Maria Mănăilă; Ioana Groza; Ștefana Chelaru; Nicu Daria-Andreea; Elena Iorga; Lăcrămioara Dumitrașcu; Chloe Bellemere; Alecssandru Chiriac, Florin Tănase și Mihai Stebingar.

Tot în urma înscrierilor, juriul Festivalului DuntanT va face și selecția spectacolelor înscrise pentru cea de-a doua etapă, DbutanT Spectacole în Competiție, care se va desfășura la Sf. Gheorghe, în perioada 17-23 octombrie. Rezultatele pentru selecția celor cinci spectacole finaliste vor fi comunicate cel târziu marți, 20 septembrie.  

Membrii juriului pentru cea de-a VII-a ediție a Festivalului-Concurs DbutanT sunt: Theodor-Cristian Popescu (regizor); Dragoș Mușoiu (regizor); Cristina Milea (scenograf); Maria Miu (scenograf) și Adrian Damian (scenograf). Adrian Damian este curatorul acestei ediții DbutanT, dar și președintele juriului. 

Conform regulamentului, la Festivalul-Concurs DbutanT de anul acesta s-au putut înscrie scenografi, arhitecți, designeri care au o diplomă de absolvire emisă în anii 2019, 2020 sau 2021.

Premiile de anul acesta constau în posibilitatea a doi tineri câștigători de a fi scenograf sau scenograf asociat/asistent pentru un spectacol montat la Teatrul „Andrei Mureșanu” din Sfântu Gheorghe și un spectacol montat la Teatrul de Stat Constanța.

Festivalul-Concurs DbutanT, ediția a VII-a, a obținut finanțare din partea AFCN și beneficiază de sprijin financiar și din partea Consiliului Județean Covasna, partener constant al evenimentului încă de la prima ediție. Mulțumim Consiliul Județean Constanța care sprijină acest eveniment prin finanțarea programului cultural al Teatrului de Stat Constanța. Alături de aceștia, DbutanT are de anul acesta noi parteneri între care: Centrul Român OISTAT (Organizația Internațională a Scenografilor, Tehnicienilor și Arhitecților de Teatru); BRD România; Goethe-Institut București și Clubul Sportiv Sepsi OSK din Sfântu Gheorghe. Un partener fidel Festivalului-Concurs DbutanT rămâne Asociația Șpraiț.

Pentru a fi în permanență la curent cu ultimele noutăți și informații din orașul tău, urmărește-ne pe Facebook , Instagram , YouTube , TikTok .